Rilana Erades - Honsbeek (geboren op 4 november 1984) is een Nederlandse dartspeler. Ze gebruikte de bijnamen The Dutch Dynamite and Pebbles voor haar wedstrijden. Rilana is nog steeds actief in darten, maar op een iets lager niveau speelt ze voor de regionale selectie van Dartsbond Bollenstreek Rijnland. 

Erades maakte haar WK-debuut in 2008 en verloor in de kwartfinales van Karin Krappen. Ze had eerder de halve finale van de World Masters 2007 behaald, door Irina Armstrong en Lisa Ashton te verslaan voordat ze verloor van Karen Lawman. Erades kwalificeerde zich voor het BDO World Darts Championship 2009 als stand-by kwalificatie, waar ze Julie Gore in de kwartfinales versloeg voordat ze verloor van Francis Hoenselaar in de halve finale. In 2011 was Erades Nederlands kampioen en 2014 speelde ze wederom op de Lakeside World Pro, het laatste grote toernooi van Erades was het WK Darts in Turkije (2015)

Erades speelde eerder waterpolo en vertegenwoordigde Nederland op junioren niveau.

Foto_8_450_250
Foto_9_450_250

Zilverslang ‘Hiawatha is op oorlogspad’ 

was een veelgehoorde kreet in mijn jeugdjaren. De kleine Indiaanse stripheld uit de Donald Duck beleefde allerlei avonturen waarbij van alles mis ging. Als wij zeiden dat Hiawatha op oorlogspad ging, dan waren we altijd boos met een knipoog. Wel fanatiek, maar niet echt kwaad. 

Hoe komt een herinnering als deze nou boven borrelen? Dat zal ik uitleggen. Ik kreeg laatst de uitslagen van Open Zuid-West Nederland onder ogen. Toen ik naar het gedeelte van de dameswedstrijden keek ontsnapte mij de kreet uit mijn jeugd. Rilana Erades had in de halve finale Francis Hoenselaar met 3-0 verslagen om vervolgens de finale met 4-0 te winnen van Karin Krappen.  

Dat is geen rotzooi! Als je deze twee dames met zulke cijfers huiswaarts stuurt dan kun je wat. Dan ben je iemand. Maar dat wisten we eigenlijk al een beetje. Rilana breekt door naar de top en doet dat door een spoor van vernielingen achter te laten. Indrukwekkend en interessant. 

Maar om haar nou te vergelijken met een Indiaans jongetje uit een stripblad gaat zelfs mij wat ver. Dus noem ik haar vanaf nu in gedachten Zilverslang, zoals het zusje van Hiawatha heet. Het past ook wel een beetje bij Rilana uit Leiden. Ik ben benieuwd of ze Zilverslang met de rollende Leidse R kan uitspreken. 

Het lijkt me geweldig als ze voortaan voor haar wedstrijden even in zichzelf mompelt: ‘Zilvurrslang is op oorlogspad!’. Om vervolgens - bijna achteloos - drie tomahawks in de triple twintig te jassen.

Hans Willink Column infodarts.nl